با تلاش واحدهای بازرسی شرکت توزیع نیروی برق استان یزد، یک مزرعه بزرگ استخراج غیرقانونی ارز دیجیتال (ماینینگ) در شهر یزد شناسایی و متلاشی شد. در این عملیات، هفت دستگاه ماینر پرمصرف که به طور غیرمجاز از یک انشعاب دستکاریشده برق تغذیه میشدند، کشف و ضبط شدند.
سیدمهدی حسینیپور، مدیر امور یک برق شرکت توزیع نیروی برق استان یزد، با اعلام جزئیات این خبر، گفت: «در پی رصد و پیگیریهای دقیق واحد بازرسی انشعابات امور یک، سه فقره انشعاب غیرمجاز و یک مزرعه استخراج غیرقانونی رمزارز که شامل هفت دستگاه ماینر بود، شناسایی و کشف شد.»
وی افزود: «بر اساس ارزیابی کارشناسان این امور، میزان مصرف برق این مزرعه غیرقانونی رمزارز، حدود ۲۰ برابر یک انشعاب معمولی خانگی بوده است که این میزان انرژی به صورت کاملاً غیرمجاز و بدون پرداخت هزینه مصرف میشده است.» این حجم بالای مصرف غیرقانونی برق، علاوه بر تحمیل بار سنگین بر شبکه توزیع، میتواند منجر به نوسانات ولتاژ و آسیب دیدن لوازم برقی سایر مشترکین نیز شود.
مدیر امور یک برق شرکت توزیع نیروی برق استان با تاکید بر تبعات منفی استفاده از انشعابات غیرمجاز، تصریح کرد: «استفاده از انشعابات غیرمجاز، علاوه بر اینکه جرم محسوب شده و منجر به صدور حکم مجرمیت و محکومیت به پرداخت جزای نقدی برای متخلفان میشود، میتواند خسارات جبرانناپذیری به اموال عمومی و لوازم برقی سایر مشترکین وارد کرده و حتی زمینهساز وقوع حوادث ناگوار همچون آتشسوزی شود.» دستکاری در سیستمهای برق و استفاده غیرمجاز از آن، ایمنی شبکه را به خطر انداخته و میتواند منجر به بروز اتصالی و حریق شود.

در راستای مقابله جدی با این پدیده و تشویق شهروندان به همکاری، شرکت توانیر اقدام به تعیین پاداش برای گزارشهای مردمی که منجر به کشف مزارع غیرمجاز استخراج ارز دیجیتال شود، کرده است. حسینیپور در این باره گفت: «شرکت توانیر به منظور ارج نهادن به نقش مردم در حفظ منابع ملی و شناسایی متخلفان، پاداشی بین یک تا پنجاه میلیون تومان برای گزارشهایی که منجر به کشف ماینرهای غیرمجاز شود، در نظر گرفته است.»
وی در پایان تاکید کرد: «میزان این پاداش بر اساس فاکتورهای مختلفی از جمله میزان تخلف صورت گرفته، تعداد دستگاههای ماینر کشف شده و حجم مصرف غیرمجاز برق تعیین میشود. شهروندان محترم میتوانند در صورت مشاهده هرگونه مورد مشکوک در این زمینه، از طریق سرشماره پیامکی ۳۰۰۰۵۱۲۱ یا تماس مستقیم با شرکت توانیر و شرکتهای توزیع نیروی برق در سراسر کشور، اطلاعات خود را در اختیار مسئولان قرار دهند و در حفظ منابع ارزشمند کشور سهیم باشند.»
کشف این مزرعه غیرقانونی ماینر در یزد، بار دیگر بر لزوم نظارت دقیق بر مصرف برق و مقابله با سودجویانی که با استفاده غیرمجاز از انرژی، به اقتصاد کشور و حقوق سایر شهروندان تعدی میکنند، تاکید میکند. استخراج ارزهای دیجیتال، به دلیل مصرف بالای انرژی، همواره مورد توجه نهادهای نظارتی بوده و استفاده غیرقانونی از برق برای این منظور، علاوه بر جنبههای حقوقی، از نظر اخلاقی نیز مذموم است. انتظار میرود با افزایش آگاهی عمومی و همکاری شهروندان، شاهد کاهش اینگونه تخلفات در سطح کشور باشیم.